Ekonomi

Son dakika: Gabar’dan kritik haber geldi! Düşmanı çatlatacak gelişme…

Enerjide dışa bağımlılığı azaltma çalışmaları tüm hızıyla devam ediyor. Bir yandan Karadeniz gazını Zonguldak’ta karaya taşıyan Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO), diğer yandan Şırnak’ta petrol arama ve üretim faaliyetlerini sürdürüyor.

Elde edilen bilgilere göre; Gabar’da bulunan Şehit Aybüke Yalçın-1 (ŞAY-1) kuyusu şu anda günde 1.250 varil üretim yaparken, saha sınırlarının belirlenmesi amacıyla ŞAY Petrol Sahası’ndaki üretim kuyularının çok sayıda tespit ve yer belirleme çalışması tamamlandı. . Bu kapsamda önceki gün ŞAY-1 kuyusunun 1.5 kilometre kuzeydoğusunda açılan Şehit Aybüke Yalçın-2 (ŞAY-2) kuyusunda sondaj faaliyetlerine başlandı.

İlgili Makaleler

SAY-2 kuyusunun 3.150 metre nihai derinlikte tamamlanması planlanmaktadır. Ayrıca kuyuda sondaj ve kuyu tamamlama çalışmalarının da Temmuz ayı sonuna kadar tamamlanması bekleniyor. Kuyuda, ŞAY-1 kuyusunda petrol keşfedilen ve test edilen rezervuar bölümleri dışında, daha derin olması beklenen rezervuar alanlarının hidrokarbon potansiyelleri de test edilecektir.

GABAR SAYESİNDE ÜRETİM İKİYE KATLANACAK

TPAO’nun amacı, sahadan günlük 100 bin varil üretime ulaşarak, sadece bu sahanın da katkısıyla Türkiye’nin toplam üretimini iki katından fazla artırmaktır. TPAO, %100’üne sahip olduğu bu alanlarda 2023’ün ikinci yarısında da yeni arama kuyuları açacak.

Nisan ayı sonunda Şırnak’ın Gabar Bölgesi’ndeki Şehit Aybüke Yalçın-1 kuyusunda 2 bin 771 metre derinlikte sondaj yapıldı ve yapılan aramada 41 API (Amerikan Petrol Enstitüsü) cazibeli hafif petrol içeren bir rezervuar bulundu.

KEŞFEDİLMİŞ EN KALİTELİ YAĞ

Türkiye’de bugüne kadar kara alanlarında yapılmış en büyük keşif olan sahanın yerinde petrol ölçüsü yaklaşık 1 milyar varil olarak hesaplandı. Bu sahadaki petrol aynı zamanda Türkiye’de keşfedilen en kaliteli petroldü. TPAO Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Melih Han Alım, Şehit Aybüke Yalçın kuyusunda geliştirme süreçlerini yürüteceklerini belirtti.

akademisyen “Şehit Aybüke Yalçın Sahasının arama kuyularını kazacağız. Rezervuarın sınırlarını anlayacağız. Aybüke Yalçın Kuyu’da bundan sonra asıl işimiz bu alanı nasıl geliştirebiliriz”dedi.

KAYNAK: Türkiye GAZETESI

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu